lemur cu faţa roşie

Eulemur rufus

Denumirea comună

lemur cu faţa roşie

Habitat

Trăiesc în păduri umede și uscate, la altitudini cuprinse între 275-1670 m.
caracteristici

Familie

Lemuridae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

120 zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

dietă

Foarte frugivore, fructele reprezintă mai mult de 50% din dieta lor. De asemenea, se hrănește cu frunze, flori și ocazional cu insecte și alte artropode.

Vida

În sălbăticie necunoscută, în captivitate până la 35 de ani.

Biologie și comportament

Există două populații diferite ale acestei specii în Madagascar, cea a pădurilor uscate din vest și cea a pădurilor umede din est, cu caracteristici și comportamente diferite. În vest populația de lemuri este mai mare și se întinde pe o suprafață mai mică, în timp ce în est contrariul este adevărat. În vest aceste animale se hrănesc în principal cu frunze, în timp ce fructele predomină în dieta populațiilor din est.

Pe de altă parte, există dimorfism sexual la această specie. În ambele cazuri, botul și fața sunt de culoare gri până la alb și o linie întunecată trece pe față de la frunte până la coroana capului. Cu toate acestea, spatele este mai cenușiu la bărbați, iar pieptul este mult mai populat; în timp ce femelele au spatele mai închis la culoare, de la maro la portocaliu.

Ca toți lemurii, și lemurii cu față roșie formează grupuri sociale. În populațiile vestice, un mascul monopolizează de obicei femelele din grup, în timp ce în est mai mulți masculi pot forma perechi reproducătoare.

Lemurul cu față roșie prezintă un risc scăzut de amenințare din cauza distribuției sale largi, totuși habitatul său se pierde din ce în ce mai mult din cauza așezărilor umane și, în unele cazuri, animalele sunt victime ale vânătorii.

Unele
curiozitati

Îngrijirea este o modalitate de a menține unitatea grupului la această specie. Au 6 dinți inferiori care formează un pieptene dentar, folosindu-l ca singura modalitate de a-și îngriji părul și pe cel al însoțitorilor lor.