lemur cu guler roșu

varecia rubra

Denumirea comună

lemur cu guler roșu

Habitat

Păduri tropicale umede.
caracteristici

Familie

Lemuridae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

90-102 zile

Numărul de descendenți

3

P. Conservare

EEP

dietă

Se hrănesc în principal cu fructe, nectar și polen. În timpul sezonului uscat, când hrana este rară, se hrănesc și cu frunze, flori și semințe.

Vida

18-20 de ani în sălbăticie, până la 25 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Sunt lemuri mari, cu o coadă de aproximativ 60-65 cm. Culoarea dominantă a blanii este maro închis, cu regiunea ventrală, coada, botul și picioarele negre. În plus, au o pată albă pe gât și, uneori, mici zone mai deschise pe călcâi, bot și degete. Femelele sunt puțin mai mari decât masculii.

Este o specie preponderent diurnă și trăiește în grupuri sociale de 2 până la 16 indivizi unde femela este nucleul central. Sunt animale destul de teritoriale, apărându-și agresiv spațiul împotriva altor grupuri de lemuri cu guler roșu. Marcarea teritorială se realizează și prin urină. Pentru a comunica, ei folosesc aproximativ 12 vocalizări diferite.

Acest lemur este amenințat, considerat cu risc foarte mare de dispariție din cauza pierderii habitatului său și a vânătorii; așa cum este cazul majorității acestor primate malgașe. Așezările umane generează câmpuri de cultură și zone de pășunat pentru animale care distrug habitatul natural al lemurilor.

Unele
curiozitati

Lemurii cu guler roșu au glande pe încheieturi, prin care eliberează mirosuri care își lasă urme pe ramurile copacilor pentru a-și marca teritoriul. În plus, coada lor lungă îi ajută să se deplaseze între copaci. Pe de altă parte, au unghii de la picioare pe care le folosesc pentru a se îngriji și pe membrii grupului lor.