leopard

Panthera pardus kotiya

Denumirea comună

leopard

Habitat

Ei trăiesc într-o mare varietate de medii, savane, zone împădurite și păduri și jungle. De asemenea, trăiește în zone muntoase și deșertice.
caracteristici

Familie

Felidae
Subfamilia: Pantherinae

comandă

Carnivore

clasă

Mamifere

Gestaţie

97 zile.

Numărul de descendenți

2-3

P. Conservare

EEP

dietă

În general, vânează ungulate de talie medie, cum ar fi antilope, gazele, căprioare, porci sau vite, dar și primate. Ca niște buni carnivore oportuniste, se hrănesc și cu păsări, reptile, rozătoare sau artropode. Preferă prada între 10-40 kg. De asemenea, au fost observați furând hrană de la alte animale, cum ar fi gheparzi, hiene solitare și alte carnivore mici.

Vida

10-12 ani în sălbăticie, până la 20-22 în captivitate.

Biologie și comportament

Leopardul are pupile foarte dilatabile care îi permit să vadă atât în ​​întuneric, cât și în timpul zilei. Are muschi puternici in extremitati care actioneaza asupra unghiilor sale retractabile si foarte dure, putand astfel sa se catara cu usurinta in copacii cu trunchiuri mai verticale. Coada sa lungă echilibrează perfect carnivorul în săriturile mari pe care le face în timp ce vânează sau urmărește prada.

Blana sa este perfect camuflata printre iarba si tufisuri, precum si in clarobscurul frunzisului copacilor in care isi petrece de obicei ziua.

Ei trăiesc solitar, cu excepția perioadei de împerechere. Nu putem vorbi de teritoriu în sens strict, ci mai degrabă de raza de acțiune a unui individ. Întâlnirile dintre bărbați sunt adesea sângeroase, în timp ce mamele, copiii și frații par să se tolereze reciproc.

Vânează de preferință noaptea. Tactica de vânătoare este ajustată la două modalități: urmărire și urmărire. Cea mai mare pradă a leoparzilor este ascunsă sus în copaci pentru a evita furtul de către hiene și lei și pentru a le proteja de vulturi.

Leopardul mănâncă cu o curățenie rafinată, abia pătându-se și fără să rupă bucata care, încetul cu încetul, se reduce la o piele goală care se întinde pe pământ sau atârnă de furculița unui salcâm. Dacă în apropierea sărbătorii există un iaz sau un pârâu, uneori își întrerupe masa pentru câteva clipe și se apropie să bea, dar dacă cea mai apropiată apă se află la o anumită distanță, nu o face până când foamea nu i se potolește.

Unele
curiozitati

Exista exemplare care prezinta o mutatie genetica numita melanism, care face ca blana sa para complet neagra, totusi sub anumite reflexii ale luminii se pot observa petele negre caracteristice.

Contrar credinței populare, leoparzii sau panterele negre nu sunt mai feroce decât omologii lor, pur și simplu, se întâmplă că aspectul lor este mai amenințător.

Indiferent dacă este în forma sa melanică sau pete, blana frumoasă a leopardului a făcut din acest animal un trofeu prețuit pentru braconieri. Omul este principalul său dușman: la începutul anilor 60 în Africa de Est, aproximativ 50.000 de animale au murit pentru a satisface cererea pentru comerțul cu blănuri.

Leoparzii BIOPARC Valencia aparțin subspeciei din Sri Lanka, Panthera pardus kotiya, și fac parte dintr-un program internațional de reproducere pentru a stabili o populație viabilă și autosusținătoare pentru a proteja existența acestei subspecii frumoase, pe cale de dispariție.