Mangabey cu coroană albă

Cercocebus lunulatus

Denumirea comună

Mangabey cu coroană albă

Habitat

În principal terestre, locuiesc în pădurile galerie, plantațiile de palmieri, mangrove și zonele mlăștinoase.
caracteristici

Familie

Cercopithecidae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

163-167 zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Fructele, inclusiv carnea și cojile de fructe foarte dure, sunt alimentele lor de bază. De asemenea, se hrănesc cu semințe, frunze și mici animale nevertebrate.

Vida

18 ani în sălbăticie și 27 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Aceste primate prietenoase aparțin genului Cercocebus, în cadrul căruia găsim 6 specii diferite. Acest gen este cunoscut sub numele de maimuțe „dungi ochi” datorită dungii albe de pe partea superioară a ochilor. Mangabeii cu coroană albă au blana maro până la gri, cu partea inferioară albă a membrelor.

În general, ei tind să trăiască în grupuri de mai mulți bărbați sau mai multe femei, unde competiția dintre grupurile vecine este de obicei foarte agresivă. Grupurile pot fi de maximum 95 de persoane. Ei trăiesc de obicei în păduri de galerie, plantații de palmieri, mangrove și zone mlăștinoase. Aceste locuri servesc drept refugiu atunci când detectează un prădător. De obicei, se asociază cu maimuțele arboricole pentru a se hrăni cu fructele pe care le aruncă.

Cu locomoție patrupedă, sunt primate diurne și foarte terestre, petrecând 70% din zi pe pământ. Au fălci foarte puternice pe care le folosesc pentru a sparge coaja de nuci pe care alte animale nu le pot sparge.

Comportamentul sexual începe înainte de vârsta de un an; masculii tineri pot monta femelele mature sexual de trei ori mai mult decât masculii adulți.

Unele
curiozitati

Au pleoape albe caracteristice ale căror mișcări îi ajută să comunice. De asemenea, emit vocalizări puternice pentru a rămâne în contact și astfel să poată raporta posibilele pericole sau intruși.

Acești mangabey sunt singurele primate, în afară de om, care pot fi infectate cu lepră.