mangusta cu dungi

Mungos mungo

Denumirea comună

mangusta cu dungi

Habitat

Se găsește într-o gamă largă de habitate, în principal în savane, savane împădurite, zone împădurite, zone de tufă uscată și zone stâncoase ale savanei. Ele sunt strâns legate de movilele de termite.
caracteristici

Familie

Herpestidae
Subfamilia: Mungotinae

comandă

Carnivore

clasă

Mamifere

Gestaţie

60 zile.

Numărul de descendenți

1-4

P. Conservare

dietă

Predominant insectivore, în special bazate pe gândaci și larve de centipede și ocazional vertebrate mici (inclusiv ouă, șoareci, șobolani, broaște, șopârle și șerpi).

Vida

17 år.

Biologie și comportament

Strict diurni, trăiesc în grupuri care pot ajunge la 40 de membri. Pe baza unor studii științifice, se pare că acesta este un sistem matriarhal în care câteva femele se reproduc. Ierarhia dintre indivizii din grup pare să se bazeze mai mult pe vârsta, mărimea și temperamentul indivizilor decât pe sex. Grupurile sunt stabile, deși bărbații tineri părăsesc de obicei grupul și se poate împărți chiar și atunci când numărul membrilor săi este foarte mare.

Nașterile femelelor sunt sincronizate astfel încât toate să nască în același timp, fiecare dintre ele putând să alăpteze orice pui.

De obicei ies la vânătoare singuri cu nasul lipit de pământ în căutarea insectelor și a micilor vertebrate, deși au fost văzuți făcând vânătoare de grup și când prada este mai mare, cum este cazul șerpilor. Odată ce detectează prada sub pământ, se pregătesc să sape rapid pentru a o captura. Au o tehnică curioasă de deschidere a ouălor sau a prăzii cu cochilie dure care constă în a le arunca pe pământ sau împotriva pietrelor cu picioarele din spate.

Unele
curiozitati

Mangusta cu dungi isi marcheaza zilnic teritoriul. Toți membrii grupului sunt de asemenea marcați pe crupă, membrii aceluiași grup împărtășind același miros.