marabu african

Leptoptilos crumeniferus

Denumirea comună

marabu african

Habitat

Trăiește într-o mare varietate de habitate, de la savane uscate, pajiști și câmpii, zone mlăștinoase, maluri ale râurilor și lacurilor și alte zone umede.
caracteristici

Familie

Ciconiidae

comandă

Ciconiiformes

clasă

Păsări

Gestaţie

30 zile.

Numărul de descendenți

2-3 ouă.

P. Conservare

ESB

dietă

Se hrănesc în principal cu trupuri și resturi de pește aruncate de oameni, în al doilea rând se hrănesc și cu pradă vii, cum ar fi pești, termite, homari, broaște, șopârle și șerpi, șobolani și șoareci și păsări.

Vida

25 ani în sălbăticie și până la 44 ani în captivitate.

Biologie și comportament

Pasăre gregară care formează colonii reproducătoare. Construiți cuiburi în copaci folosind ramuri și bețe. Puii se nasc foarte târziu și au nevoie de mai mult de trei luni pentru a lua primul zbor. Sezonul de reproducere are loc în sezonul secetos, când nivelul iazurilor este scăzut și puii pot vâna cu ușurință broaște și pești mici, printre alte pradă.

Adulții sunt în primul rând gropi, deși vânează și pradă vie. Ciocul lor lung nu le permite să se desprindă, așa că trebuie să fure carnea de la alți rădăcini. Ei smulg carnea de la vulturi și îi țin la distanță până sunt mulțumiți. Uneori trăiesc din gunoaiele depozitate în apropierea satelor, contribuind astfel la curățenia orașelor.

Sacul gular pe care îl au sub ciocul lor enorm le permite să emită sunete, care vor fi folosite ca momeală și în timpul curtarii.

Zborul său puternic îi permite să atingă înălțimi considerabile profitând de curenții ascendenți de aer cald. De obicei, zboară în grupuri și alunecă maiestuos, ținând capul pe spate. Este o pasăre foarte neliniştită, vicleană şi vigilentă; Se mișcă întotdeauna dintr-o parte în alta și aproape niciodată nu devine complet nemișcat.

Unele
curiozitati

Marabuul rezistă foarte bine la captivitate și este foarte ușor de îmblânzit. În ciuda aspectului său neatractiv, are pene frumoase pe coadă.

Mii de oameni au fost vânați pentru a-și exporta penele în Europa și America, cu scopul de a decora rochii și pălării pentru doamne. Astăzi, majoritatea acestor pene provin de la marabu captiv.