pelican comun

Pelecanus onocrotalus

Denumirea comună

pelican comun

Habitat

În Africa, habitatul său include zone joase și lacuri de mică adâncime, temperate alcaline sau de apă dulce.
caracteristici

Familie

Pelecanidae

comandă

Pelecaniforme

clasă

Păsări

Gestaţie

29-36 zile.

Numărul de descendenți

2

P. Conservare

dietă

Se hrănesc aproape exclusiv cu pești, în Africa preferă ciclidele, 90% sunt pești mari, restul de 10% se bazează pe o cantitate abundentă de pești mici, iar în populațiile din sud-vestul Africii se hrănesc și cu ouă și pui de cormoran de Cap. (Phalacrocorax capensis).

Vida

Până la 51 ani în captivitate.

Biologie și comportament

Această pasăre de mare mare, cu un cioc galben strălucitor, are aripi largi, cu pene albe și vârfuri negre. In plus, are o membrana interdigitala intre cele 4 degete si o punga gulara importanta in cioc pe care o folosesc pentru a capta alimentele. Extinderea aripilor servește și ca metodă de termoreglare împotriva căldurii în exces.

Pelicanul comun urmează o strategie de vânătoare curioasă, foarte rară la păsări, deoarece este o metodă cooperantă, 8 până la 12 pelicani sunt aranjați în semicerc pe apă, înconjoară peștii și îi obligă să se apropie de suprafață, moment în care ciocul și punga gulară se introduc la adâncimi mici, captându-le.

Când vine vorba de reproducere, de obicei alege insule îndepărtate sau stânci care sunt inaccesibile prădătorilor. Masculii fac spectacole spectaculoase ca ritual de împerechere pentru a atrage femelele. Formarea perechii, selectarea zonei de cuibărit și construcția cuibului durează o săptămână. Cuiburile sunt terestre.

Ei nu petrec mult timp hrănindu-se, făcând acest lucru dimineața devreme. Restul timpului petrec fără a face nimic în special, îngrijind și scăldat. Pentru aceasta folosesc bancuri de nisip și insule mici.

Populațiile nordice sunt toate migratoare. Alte populații sunt sedentare, dispersive sau nomade, care se deplasează pentru a căuta locuri potrivite pentru a se hrăni. Sezonul de reproducere are loc primăvara în zonele temperate, în toate lunile anului în Africa și din februarie până în aprilie la populațiile indiene.

Unele
curiozitati

Pentru a se apăra de prădători, pelicanul mascul amenință intrușii deschizându-și aripile, aplecându-și și deschizându-și ciocul, pe care îl folosește și ca armă. De asemenea, au tendința de a regurgita mâncarea, eliberând și împrăștiind un miros greață care îi alungă.