pelican roz

Pelecanus rufescens

Denumirea comună

pelican roz

Habitat

Trăiesc într-o mare varietate de ecosisteme acvatice, dar preferă locurile cu ape calme și lagunele cu vegetație de apă de suprafață, precum lacuri de apă dulce, mlaștini, râuri mari cu curenți lenți sau iazuri sezoniere. Se găsesc și în lacurile alcaline și saline și, uneori, în zonele de coastă, precum golfurile sau estuarele, evită în general lacurile cu maluri abrupte.
caracteristici

Familie

Pelecanidae

comandă

Pelecaniforme

clasă

Păsări

Gestaţie

30 zile.

Numărul de descendenți

2 - 4

P. Conservare

EEP

dietă

Se hrănesc cu pești pe care îi prind frecvent în grupuri, preferând peștii ciclide, în special Haplochromis și Tilapia.

Vida

10-20 de ani în sălbăticie și până la 30 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Este mai mic și mai îndesat decât pelicanul obișnuit, penajul său este deschis, cu o nuanță cenușie-roz. Penele primare și secundare sunt de culoare gri castaniu. Măsoară 125-132 cm, cu o anvergură a aripilor de 215 până la 290 cm și greutatea este de 4 până la 7 Kg.

Ciocul, picioarele și picioarele sunt roz. Adulții au un smoc de pene mai lungi pe cap.

Ei efectuează mișcări migratorii în funcție de ploi și de abundența hranei.

Formează mici colonii de reproducție de 20 până la 500 de perechi, care nu se stabilesc neapărat lângă apă, și își așează cuiburile de ramuri pe vegetație, care poate fi copaci, tufișuri și mangrove. Adesea, aceste colonii sunt făcute în compania altor păsări mari. Ei depun două până la patru ouă alb ușor albăstrui.

Activ în timpul zilei la prima și ultima oră a zilei, deși de obicei pescuiesc în nopțile cu lună plină.

Unele
curiozitati

Copacii în care cuibăresc mor frecvent după mai multe gheare, ceea ce obligă coloniile să se deplaseze, deși nu foarte departe.