Seba Python

Python sebae

Denumirea comună

Seba Python

Habitat

Au preferință pentru pădurile umede sau veșnic verzi și pentru savanele deschise. Au tendința de a frecventa aflorimente stâncoase pe care le folosesc pentru a le ascunde, precum și vizuini de mamifere în zone mai puțin stâncoase. De asemenea, se găsesc frecvent lângă râuri și lacuri.
caracteristici

Familie

Boidae

comandă

scuamate

clasă

reptilă

Gestaţie

65-80 zile.

Numărul de descendenți

20-50.

P. Conservare

dietă

Se hrănesc în principal cu vertebrate terestre. Tinerii se hrănesc cu mamifere mici, în special cu șobolani. Odată ce devin adulți, se vor hrăni cu pradă mai mare, cum ar fi primate, crocodili, șopârle mari și antilope.

Vida

20-30 ani.

Biologie și comportament

Este cel mai mare șarpe din Africa, cu o dimensiune medie de 3 până la 5 m lungime și maxim 8 m. Au un cap triunghiular acoperit cu solzi neregulati, care sunt de obicei maro-gri-negricios. Capul are, de asemenea, două benzi deschise la culoare care formează un vârf de lance în formă de gura.

La fel ca multe alte specii de șerpi, ei sunt destul de solitari, căutând membri ai propriei specii doar în timpul sezonului de reproducere. Ei stau în mare parte pe pământ, dar uneori se cațără în copaci dacă este necesar. Pot să înoate bine și să rămână scufundați mult timp, evitând potențialele amenințări.

Deși sunt în primul rând nocturne ca adulți, pitonii Seba pot fi activi în timpul zilei pentru a face plajă și a termoregla. Juvenilii, cu toate acestea, sunt de obicei activi în zori și amurg, preferând să se retragă în siguranța unei formațiuni de stâncă sau a unui copac scobit în timpul zilei și nopții.

Au reputația de a fi deosebit de agresivi. Dacă nu pot scăpa când se simt amenințați, mușcă și se zvâcnește cu mare ferocitate. Au dinți mari, recurbiți, iar mușcăturile lor sunt foarte dureroase.

Pitonul Seba este acum limitat în principal la rezervații de vânat, parcuri naționale și secțiuni izolate ale savanei africane. Datorită vânătorii pentru carnea și pielea sa, în ultimii ani s-a înregistrat un declin important al acestei specii.

Unele
curiozitati

Datorita dimensiunilor pe care aceasta specie le poate atinge, puterea sa de constrictie este enorma. După ce consumă o pradă mare, pot trece câteva luni fără să mănânce.

Pitonii sunt venerați și protejați în unele culturi, deoarece protejează culturile de atacul rozătoarelor.