porcul sud-african

Hystrix africaeaustralis

Denumirea comună

porcul sud-african

Habitat

În aria lor de răspândire se găsesc în medii cu vegetație între nivelul mării și 2000 m altitudine. Preferă zonele cu dealuri și aflorimente stâncoase unde își pot găsi adăpost în timpul zilei.
caracteristici

Familie

Hystricidae

comandă

Rodentia

clasă

Mamifere

Gestaţie

Aproximativ 94 de zile.

Numărul de descendenți

1-4.

P. Conservare

dietă

Rădăcini, bulbi, tuberculi și scoarță de copaci. Ocazional trupuri sau schelete vechi, pe care le roade în căutarea sărurilor minerale.

Vida

Până la 15 ani în sălbăticie și până la 23 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Animal nocturn, care își părăsește vizuina în fiecare noapte în căutarea hranei. Deși se culcă cu familia în timpul zilei, devine un animal solitar atunci când, urmând un drum cunoscut, pleacă în căutarea hranei.

Corpurile lor sunt acoperite de spini (par modificat), ceea ce ar putea fi un impediment pentru activitatea sexuala. Femela, când este receptivă, se apropie de mascul cu coada și crupa ridicate, iar penele orientate în lateral, astfel încât masculul să o poată acoperi fără pericol.

Se opresc în peșteri mărginite de iarbă din cadrul complexului de tunel comun. Bebelușii se nasc acoperiți de păr, cu ochii deschiși și penele moi. Pe măsură ce cresc, penele se întăresc și formează o formidabilă armură de keratină. Cele din coadă sunt goale și scot un zdrăngănit când se mișcă.

Atunci când sunt amenințați, porcii-șpinii își ridică toate penele și își scutură coada în timp ce bat cu picioarele pe pământ, emitând un mârâit amenințător. Daca agresorul persista, porcul-spic incepe sa alerge in lateral si inapoi spre el. Dacă porcul-spic înfige o pană într-un animal, aceasta se desprinde de pe corp.

Unele
curiozitati

Deși își sapă propriile vizuini, uneori profită de cele ale altor animale.