Elefant cu urechi scurte

Macroscelides proboscideus

Denumirea comună

Elefant cu urechi scurte

Habitat

Această specie ocupă câmpii cu pietriș în zone deșertice și semidesertice, cu vegetație erbacee rară, tufășuri și arbuști joase împrăștiați.
caracteristici

Familie

macrocelididae

comandă

Macroscelidea

clasă

Mamifere

Gestaţie

56 zile

Numărul de descendenți

1-2 tineri, rar 3

P. Conservare

dietă

Este o specie omnivoră. Deși se hrănesc în principal cu insecte, care constituie 48-88% din alimentația lor, consumă și părți de plante precum rădăcini, tuberculi și lăstari, precum și cantități mici de semințe și fructe.

Vida

Au o speranță de viață de 1 până la 2 ani în sălbăticie și pot ajunge la 3-4 ani sub îngrijirea omului.

Biologie și comportament

Sunt animale cu obiceiuri preponderent crepusculare, refugiindu-se în pete de vegetație, în vizuini de mică adâncime săpate singuri sau în vizuini abandonate construite de alte specii mici, în general rozătoare.

Este o specie monogamă și nemigratoare, așa că perechea își petrece cea mai mare parte a vieții în aceeași zonă de campare. Cu toate acestea, fiecare membru al cuplului își petrece cea mai mare parte a timpului în mod independent, așa că sunt considerați solitari.

Se pot reproduce pe tot parcursul anului, deși majoritatea nașterilor au loc vara. Deși femelele pot produce 21 sau mai multe ouă pe ovar în fiecare ciclu, deoarece zonele în care s-ar putea implanta embrionii în uter sunt foarte limitate, dimensiunea așternutului este limitată la 1 sau 2 pui, care vor fi foarte precoci la naștere: cu păr , ochii deschiși și putând alerga la câteva ore după naștere. Nu există nicio investiție directă a părinților, așa că îngrijirea așternutului revine femelei. Nu construiește niciun cuib pentru puii săi, ci pur și simplu caută o zonă protejată. De asemenea, nu îi urmărește, deoarece se îndepărtează de gunoi de cele mai multe ori, întorcându-se o dată pe zi pentru a le hrăni.

Cea mai frapantă trăsătură a anatomiei lor este botul lor foarte mobil și alungit, pe care îl folosesc ca sondă în căutarea prăzii nevertebrate și pe care îl mișcă în căutarea mirosurilor din mediu. Prada este capturată și introdusă rapid în gură folosind limba sa lungă.

Unele
curiozitati

Numele obișnuit de „ropii elefant” se datorează, în parte, asemănării superficiale a botului său cu trunchiul unui elefant, deși este complet diferit în ceea ce privește pretensibilitatea sau forța relativă. În același mod în care poate fi oarecum înșelător, deoarece aceștia nu mențin o relație evolutivă strânsă cu adevărații scorpie (aparținând familiei Soricidae), ci mai degrabă sunt rude evolutive foarte îndepărtate. Din acest motiv, în literatura științifică cea mai recentă le puteți găsi și sub denumirea de „sengis”.