Sitatunga de Vest

Tragelaphus spekii

Denumirea comună

Sitatunga de Vest

Habitat

Un animal cu un obicei semiacvatic, își limitează multe dintre activitățile la zonele mlăștinoase bogate în vegetație, stufărișuri dese, medii fluviale, râurilor și lacustre și bancuri împădurite.
caracteristici

Familie

bovidee

comandă

Artiodactile

clasă

Mamifere

Gestaţie

Aproximativ 247 de zile.

Numărul de descendenți

1.

P. Conservare

EEP

dietă

Stuf, plante acvatice și ierburi, ocazional răsfoiește.

Vida

Aproximativ 19 ani.

Biologie și comportament

Acest bovid cu păr dens și pete albe pe corp și față trăiește de obicei în zone mlăștinoase cu vegetație densă, unde se poate ascunde de prădători. Există un dimorfism sexual clar la această specie, astfel încât masculii au o culoare maro mai închisă decât femelele, sunt mai mari și doar au coarnele ondulate curioase.

Este obișnuit să găsești indivizi solitari sau formând grupuri mici de aproximativ 6 membri, cu un mascul adult, unele femele și puii lor. Femela își duce de obicei puii în zone dense de vegetație pentru a o proteja de posibili prădători în timp ce îi alăptează.

Sitatunga este un mare înotător. Când sunt deranjați sau amenințați de un prădător, se refugiază în apa râurilor sau mlaștinilor, astfel încât sunt capabili să se scufunde, expunându-și doar ochii și nasul. De asemenea, de obicei intră în apă pentru a căuta hrană, evitând astfel posibilele carnivore.

Unele
curiozitati

Sitatunga are o adaptare deosebită la mediul în care trăiește. Copitele lor sunt în formă de furcă și măsoară aproximativ 18 cm, astfel încât să poată merge prin zone mlăștinoase fără să se scufunde. Când merg pe pământ uscat, mersul lor este nepotrivit din cauza formei și lungimii acestor copite, dar merg în aceste zone doar în sezonul ploios.