struț cu gât roșu

Struthio camelus ssp. camelus

Denumirea comună

struț cu gât roșu

Habitat

Ocupă deșerturi și savane din Africa de Nord.
caracteristici

Familie

Struthionidae

comandă

Struthoniformes

clasă

Păsări

Gestaţie

42-46 zile

Numărul de descendenți

15

P. Conservare

EEP

dietă

Se hrănește în principal cu ierburi, tulpini dure, semințe, flori și fructe, ocazional și cu trupuri, insecte și mici vertebrate.

Vida

Ani 40

Biologie și comportament

Struții sunt cele mai mari păsări vii care există. Mai exact, struțul cu gât roșu, care este una dintre cele patru subspecii existente, este cel mai robust și tolerează cel mai bine lipsa apei.

Cu toate acestea, există multe caracteristici pe care toate subspeciile le împărtășesc. Toate sunt păsări fără zbor, cu sternul plat, lipsit de chilă și adaptate alergării. Pentru a face acest lucru, au redus numărul degetelor lor la două, reducând suprafața de contact, pentru a le crește viteza. Degetul interior oferă impulsul în pași largi, permițându-le să atingă viteze de până la 65 km/h. În plus, este echipat cu o gheară puternică, plată, o armă pe care bărbații o folosesc în luptele lor nupțiale spectaculoase. Pe de altă parte, aripile sale, prea mici pentru a-și lua zborul, îi permit să mențină echilibrul în timpul curselor.

Toate prezintă și dimorfism sexual, adică la prima vedere putem diferenția masculi și femele, în cazul struților, datorită culorii penelor. Femelele cu pene maro se îmbină cu culorile savanei, ceea ce le permite să incubeze puietul în timpul zilei fără a fi ușor depistați de prădătorii lor, în timp ce masculii, cu penaj alb și negru, se amestecă mai ușor noaptea se incubează în orele de întuneric.

Din nefericire, situația struțului cu gât roșu este mai îngrijorătoare decât cea a celorlalte subspecii deoarece a cunoscut o scădere rapidă în ultimii 50 de ani din cauza vânătorii, atât pentru pene, cât și pentru carne, colectarea ouălor și pierderea habitatul lor, lăsând doar câteva exemplare împrăștiate în mai multe țări din Africa de Nord. Cu toate acestea, în Lista Roșie a IUCN, atunci când toate subspeciile sunt grupate ca Struthio camelus, aceasta continuă să apară ca „Preocupare minimă”.

Unele
curiozitati

La această subspecie, culoarea gâtului și picioarelor masculilor este roz-roșcat, dobândind o nuanță mai intensă în timpul sezonului de împerechere.

În ciuda legendei, este fals că struții își ascund capul în nisip atunci când se confruntă cu pericolul, în schimb, ei fug sau înfruntă inamicul folosindu-și picioarele puternice ca apărare.

Ele formează uneori asociații defensive cu turmele de rumegătoare, în care vederea struțului și mirosul și auzul acestor animale se combină pentru a evita prădătorii.