talapoin de nord

Miopithecus ogouensis

Denumirea comună

talapoin de nord

Habitat

Trăiește în pădurile și junglele cu vegetație primară și secundară; păduri de galerie, păduri de mlaștină, mangrove. Întotdeauna în apropierea malurilor râurilor sau a altor cursuri de apă.
caracteristici

Familie

Cercopithecidae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

158-166 zile

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Fructele reprezintă aproape 80% din dieta sa, deși se hrănește și cu frunze, semințe și nevertebrate.

Vida

Ani 28

Biologie și comportament

Cu o lungime de 32 până la 45 cm și o greutate medie de aproximativ 0,8 kg (femele) până la 1,2 kg (masculi), acestea sunt cele mai mici maimuțe din Lumea Veche. Blana sa este gri verzuie deasupra și albicioasă dedesubt. Capul este rotund, cu urechi relativ mari și proeminente, un nas scurt și o față fără păr.

Are un sistem social multimasculi-multifeminin. Grupurile sunt de 20 până la 70 de indivizi care sunt subdivizați în alții mai mici, eventual nuclee familiale, cu puțină ierarhie. Aceste subgrupe sunt alcătuite din masculi, femele cu tinere și femele tinere. Nu sunt teritoriale.

Sunt diurne și arboricole. Dorm în copaci lângă râuri și mlaștini. Când sunt urmăriți de un prădător, sar în apă și înoată. Pe timpul nopții subgrupurile se subdivid și formează grupuri de 3-4 indivizi, iar când se trezesc formează din nou subgrupul. În timpul zilei, când grupul se odihnește, femelele adulte și puieții sunt localizați în centrul grupului, în timp ce masculii și tinerii sunt localizați la periferie.

Repertoriul lor vocal este limitat, vocile lor de contact sunt asemănătoare porumbelului și sunt emise atunci când se mișcă sau se caută hrană.

Sezonul de împerechere durează din ianuarie până în martie, iar sezonul de naștere din iunie până în august. În timpul căldurii, perineul femelei capătă umflarea maximă pentru o perioadă de 2 până la 6 zile, iar în timpul sarcinii se înroșește. După aproximativ 160 de zile de gestație, ei dau naștere unui singur vițel. Nou-născutul este mare și bine dezvoltat (200 g, ceea ce reprezintă ¼ din greutatea mamei) și se dezvoltă rapid. În mai puțin de 6 săptămâni este capabil să mănânce alimente solide și este independent la 3 luni.

Unele
curiozitati

Ei au tendința de a recruta alți membri ai grupului atunci când atacă un individ. Când un individ atacă, se uită și geme la ceilalți indivizi din grup care nu atacă, care răspund alăturându-se atacului.