Echidele
perissodactyla
Mamifere
1 an.
Un singur vițel.
EEP
Sunt păstori erbivori, care consumă ierburi de calitate scăzută, cu o cantitate mare de material fibros nedigerabil, motiv pentru care necesită o cantitate mare de hrană zilnică. Ei răsfoiesc doar atunci când hrana lor nu este disponibilă, de exemplu, hrănindu-se cu frunzele unor arbuști mici în timpul lunilor de iarnă.
Se estimează că au o speranță de viață de aproximativ 25 de ani în sălbăticie și pot ajunge la 29 de ani în captivitate.
Diferitele specii și subspecii de zebre au un model de design: dungi albe pe un fundal negru.
Se crede că labirintul de dungi care constituie turma derutează prădătorul la o anumită distanță, complicând sarcina de alegere a prăzii, și le camuflează în „undațiile” produse de aerul la temperatură ridicată. De asemenea, îi protejează de insectele suge de sânge care ar putea transmite boli și, deoarece sunt modele unice, le pot folosi pentru a se recunoaște reciproc în turmă (deși la distanță apropiată se vor recunoaște prin miros). În cele din urmă, există o ultimă ipoteză care indică faptul că sub fiecare dungă neagră există un strat de grăsime care se poate încălzi cu aproximativ 20ºC mai mult decât zonele albe. Această diferență de temperatură de-a lungul corpului pare să genereze curenți de aer, care ar avea o funcție de termoreglare.
Zebrele lui Hartman folosesc munții drept adăpost, odihnindu-se în general la altitudini mari și coborând pentru a se hrăni noaptea. Este o specie socială care poate forma grupuri de reproducere și grupuri de masculi singuri. Turmele de reproducție sau haremurile constau dintr-un mascul reproducător, 1 până la 5 femele și puii lor, care pot rămâne împreună ani de zile.
Se pot reproduce pe tot parcursul anului. Puii se nasc bine dezvoltați și în primele săptămâni rămân aproape de mamă, iar masculii nu participă la îngrijirea lor. Cu toate acestea, dacă întâmpină vreo amenințare, masculul alertează restul turmei printr-un strigăt ascuțit sau un pufnit și ia o poziție de apărare în spatele grupului, în timp ce o femelă (de obicei mama mânzului mai mic) conduce departe la haita pericolului.
Apa de suprafață este neregulată în habitatul lor, așa că trebuie să rătăcească între munți și câmpii de nisip pentru a găsi petice de iarbă cu care să se hrănească.
Au copite excepțional de dure și ascuțite în comparație cu alte ecvidee, făcându-le mari alpiniști. Deși trăsătura sa cea mai distinctivă este pubiana sau pliul pielii care atârnă pe gât.