Afrikansk Jabiru

Ephippiorhynchus senegalensis

Vanligt namn

Afrikansk Jabiru

habitat

Den lever i stora våtmarker av sött, bräckt eller saltvatten, såsom ytvattenkärr, flodkanter och sjöstränder, sumpiga områden och alluviala slätter, där det finns ett överflöd av fiskar och stora träd i närheten för häckning.
särdrag

familj

Ciconiidae

Orden

cikoniiformes

Klass

Höns

dräktighet

30-35 dagar.

Antal avkommor

1-5

P. Bevarande

ESB

dieta

Dess kost består huvudsakligen av fiskar som är 15-30 cm långa och väger mer än 500 g, samt kräftdjur, grodor, reptiler, små däggdjur, blötdjur och insekter.

vida

12 år i det vilda och 19 i fångenskap.

Biologi och beteende

De finns vanligtvis ensamma eller i par på kanten av floder och är lätta att känna igen på sin långa, färgglada näbb. Dess fjäderdräkt är iriserande svart med vita primära flygfjädrar.

Hanen är större och tyngre än honan. Dessutom har män bruna ögon medan honor har guldgula ögon.

De är tysta förutom krokodilen de gör med näbben för att visa spänning.

De bildar inga reproduktionskolonier utan snarare bygger paret ett stort bo med grenar och pinnar i toppen av ett träd, som kan bli 2 m i diameter och där honan lägger mellan 1 och 5 ägg, vanligtvis 3 eller 4, vilket kommer att ruvas av både pappan och mamman i ungefär en månad.

Några
kuriosa

För att undvika överhettning byxar den kraftigt och rufsar bort sina soluppvärmda ytterfjädrar från kroppen. Vuxna fyller sina näbbar med vatten regelbundet för att kyla sina kycklingar eller ägg. De gör till och med avföring på sina tassar för att lämna dem täckta av vit avföring.