Lemuridae
primater
Mammalia
128 dagar.
1
EEP
De livnär sig huvudsakligen på frukt, löv, blommor och nektar.
I det vilda okända, i fångenskap upp till 30 år.
Det är en liten trädlevande lemur som vanligtvis lever i små sociala grupper, på ungefär fyra eller sex medlemmar. Grupper är normalt uppbyggda av ett han-hon-par och deras avkommor, som lever i föräldragruppen tills de är ungefär 3 år gamla. Inom gruppen har honan matpreferens framför hanen. Det är en art med sexuell dimorfism; Hanarna har grå och bruna färger, med vit näsa och mörk haka. Medan honorna har ljusare färger och en vit haka. I båda fallen med slående röda ögon.
Dessa lemurer kommunicerar genom vokaliseringar som består av ett "oom"-liknande ljud. De använder den för att kalla ungarna, samla gruppen och varna för förekomsten av fara, till exempel utseendet på fossa, deras främsta rovdjur. De använder också vokaliseringar för att markera sitt territorium. Det gör de också genom lukten de avger.
Mungolemurer är hotade i sin naturliga livsmiljö, främst på grund av förlusten av deras livsmiljö på grund av avskogning, skapandet av grödor, boskapsbetesmarker och mänskliga bosättningar i allmänhet.
Lemurer kommunicerar på olika sätt, som vokaliseringar, men utöver det gör de det också genom ansiktsuttryck och nyfikna kroppsställningar. Dessutom är det en av få arter av lemurer som lever utanför ön Madagaskar.