Lemuridae
primater
Mammalia
90-102 dagar
3
EEP
De livnär sig främst på frukt, nektar och pollen. Under torrperioden, när det är ont om mat, livnär sig de också på löv, blommor och frön.
18-20 år i det vilda, upp till 25 år i fångenskap.
De är stora lemurer, med en svans på ca 60-65 cm. Den dominerande pälsfärgen är mörkbrun, med den ventrala regionen, svans, nos och ben svarta. Dessutom har de en vit fläck på halsen och ibland små ljusare områden på hälarna, nosen och siffrorna. Honorna är något större än hanarna.
Det är en huvudsakligen dagaktiv art och lever i sociala grupper på 2 till 16 individer där honan är den centrala kärnan. De är ganska territoriella djur som aggressivt försvarar sitt utrymme mot andra grupper av rödkragade lemurer. Territoriell markering utförs också genom urin. För att kommunicera använder de cirka 12 olika vokaliseringar.
Denna lemur är hotad, anses löpa mycket hög risk för utrotning på grund av förlusten av dess livsmiljö och jakt; som är fallet med de flesta av dessa malagasiska primater. Mänskliga bosättningar genererar odlingsfält och betesområden för boskap som förstör lemurernas naturliga livsmiljö.
Rödkragade lemurer har körtlar på handleden, genom vilka de släpper ut lukter som lämnar spåren på trädgrenar för att markera deras territorium. Dessutom hjälper deras långa svans dem att röra sig genom träden. Å andra sidan har de tånaglar som de använder för att putsa sig själva och medlemmarna i deras grupp.