Vitkrönt Mangabey

Cercocebus lunulatus

Vanligt namn

Vitkrönt Mangabey

habitat

Främst på land, de bor i galleriskogar, palmlundar, mangroveskogar och sumpiga områden.
särdrag

familj

Cercopithecidae

Orden

primater

Klass

Mammalia

dräktighet

163-167 dagar.

Antal avkommor

1

P. Bevarande

EEP

dieta

Frukter, inklusive kött och mycket hårda fruktskal, är deras basföda. De livnär sig också på frön, löv och små ryggradslösa djur.

vida

18 år i det vilda och 27 år i fångenskap.

Biologi och beteende

Dessa vänliga primater tillhör släktet Cercocebus, inom vilket vi finner 6 olika arter. Detta släkte är känt som "ögonrandiga" apor på grund av deras vita rand på toppen av ögonen. Vitkrönta mangabeys har brun till grå päls med vita undersidor av sina lemmar.

I allmänhet tenderar de att leva i multimanliga eller multifemale grupper där konkurrensen mellan granngrupper vanligtvis är mycket aggressiv. Grupper kan bestå av högst 95 personer. De lever vanligtvis i galleriskogar, palmlundar, mangroveskogar och sumpiga områden. Dessa platser fungerar som tillflyktsort när de upptäcker ett rovdjur. De brukar umgås med trädlevande apor för att livnära sig på frukterna som de tappar.

Med fyrfotingsrörelse är de dagaktiva och mycket landlevande primater som tillbringar 70 % av dagen på marken. De har mycket kraftfulla käkar som de använder för att knäcka skalen av nötter som andra djur inte kan knäcka.

Sexuellt beteende börjar före ett års ålder; juvenila män kan stiga upp könsmogna honor tre gånger längre än vuxna män.

Några
kuriosa

De har karakteristiska vita ögonlock vars rörelser hjälper dem att kommunicera. De avger också kraftfulla vokaliseringar för att hålla kontakten och därmed kunna rapportera möjliga faror eller inkräktare.

Dessa mangabeys är de enda primaterna, förutom människan, som kan infekteras med spetälska.