Juli 12 2017

Om 10 dagar föds två zebraföl på BIOPARC

Att koncentrera födelsen av avkomman från samma flock på några dagar är en överlevnadsstrategi för många arter.

På mindre än 10 dagar två Grants zebror har fötts i BIOPARC Valencia och i båda fallen kunde de redan från nästa morgon ses i deras inhägnad i Sabanan, instinktivt följa resten av flocken. Liksom andra växtätare kan ungarna från första stund stå, gå och till och med springa om det behövs, till exempel på grund av förekomsten av rovdjur. I Valencias park visar de denna rastlösa karaktär med lekar och springer runt, även om de förblir skyddade av gruppen och ofta diar från sina mödrars juver.

Grants zebra med kalv på BIOPARC

Så fort de föds är zebrornas ränder mörkbruna och vita och allt eftersom dagarna går börjar de få sitt omisskännliga svartvita. Denna funktion gör det möjligt för allmänheten att särskilja barnen även om de föddes med några dagars mellanrum. Varje zebra har också ett unikt randmönster, som ett fingeravtryck, även om det är mycket mindre märkbart för blotta ögat.

Det är vanligt att zebrabebisar har så kort tidsskillnad och det har redan hänt tidigare år i Valencias park. Detta beror på att de brukar få sina barn mellan vår och sommar, synkronisera förlossningar som en naturlig flockskyddsteknik. På så sätt skyddar de sina ungar som grupp. ökar sannolikheten de artöverlevnad.

På BIOPARC Valencia reproduceras detta naturliga beteende och från första stund är zebrafölen synliga för allmänheten.

Grants zebror med sina avkommor på BIOPARC

Gruppen av zebror som bebor den afrikanska savannen i BIOPARC Valencia består av en hane, tre honor och två avkommor, En man född den 27 juni och den sista den 5 juli, vars kön ännu är okänt. De bor i en hölje av flera arter tillsammans med noshörningar, strutsar, marabous och ibis, som närmar sig med försiktighet och nyfikenhet för att välkomna de nya invånarna.

Honor kan föda sin första kalv från 3 års ålder och dräktighetstiden varar i praktiskt taget 12 månader, vanligtvis föds bara ett föl per födsel. Hos män börjar reproduktionsperioden vanligtvis inte förrän de är 5 eller 6 år gamla.

Denna underart av Grants zebra finns i IUCNs röda lista (International Union for Conservation of Nature) i ett tillstånd av minst oro, även om trenden tyder på att dess befolkning minskar. Med en förväntad livslängd på cirka 38-40 år är dess livsmiljö savanner och örtartade slätter från havsnivån till höjder på mer än 4.000 20 meter. Eftersom de behöver dricka dagligen stannar de inte mer än en halv dags promenad från vattenkällor. Deras kost innehåller gräs, hårda stjälkar och ibland löv eller bark från träd och buskar. De kräver en stor mängd mat, så det är inte ovanligt att de spenderar cirka XNUMX timmar om dagen på bete.

gillade du det?
nyheterna?

Dela det!

bro
al dag